Minden napot az edzőteremben indít a 87 éves férfi, ettől fitt teljesen

Megosztás

Idősebb korban különösen nagy szerepe van a rendszeres mozgásnak, hiszen amellett, hogy fizikailag karban tart, az időskori elbutulás ellen is sokat segít – vallja Gönyey Ernő. Mindebben a cívis város ingyenes programja is segíti!

Nyolcvanhét évesen is minden nap sportol Gönyey Ernő. A debreceni férfi 37 éve kezdett edzőterembe járni, azóta is szerves része az életének a testmozgás és az egészséges életmódra való törekvés. Mint a Dehir.hu-nak elárulta, abban az időben alig voltak még fitnesztermek, kevésbé volt divat ilyen helyekre járni mozogni. Hosszú évekig az Egyetem sugárúton volt „törzsvendég”, később, amikor a Füredi útra költözött, a közelben lévő konditermet kereste fel – azóta is ide jár minden egyes nap.

Ernő bácsi – ahogyan az edzőteremben szólítja mindenki – szerint idősebb korban különösen nagy szerepe van a rendszeres mozgásnak, hiszen amellett, hogy fizikailag karban tart, az időskori elbutulás ellen is sokat segít.

„87 éves vagyok, a legidősebb itt a teremben, de 120 a vérnyomásom, az ereim gyakorlatilag tiszták, egy korábbi, balesetből származó csigolyaproblémát leszámítva nincs semmiféle egészségügyi gondom!” – mondta.

Úgy látja, manapság egyre több fiatal törekszik az egészséges életmódra, a rendszeres sportolásra, de öregkorban még fontosabb lenne ezekre odafigyelni.

„Idősebb korban általában megemelkedik a vérnyomás, főleg azok esetében, akik sokat ülnek. De nem csak a testnek, a szellemnek is fontos lenne a mozgás: fejben is fitten tart” – hangsúlyozta.

Ebben segít a két éve életre hívott Mozdulj, Debrecen! program, melynek révén már negyvenezer embert mozgattak meg. Az első időszakban elsősorban az idősebb polgárokat igyekeztek megszólítani, akik az elmúlt két évben aktív tagjaivá váltak a mozgalomnak, de egyre több fiatal is csatlakozik. A program indulása előtt egy felmérést végeztek, mely szerint – a többi nagyvároshoz hasonlóan – a debreceniek 70 százaléka nagyon keveset, vagy egyáltalán nem mozog.

Ezért biztosít a város ingyenes sportolási lehetőségeket. Többek között gerinctornára, közösségi futásra, szívbarát sétára és jógára is várják az érdeklődőket.

Ernő bácsi szerint nagyon fontos, hogy az önkormányzat is odafigyel a városlakók egészségére.

„Nagyon lényeges, hogy a város lakosságának egészsége jó legyen, ne legyenek betegek az emberek, mert akkor gondok adódhatnak a munkahelyen, megnőnek a kiadások, megtelnek a kórházak. Fontos, hogy a város ügyeljen arra, hogy a lakossága egészséges emberekből álljon, ezzel a programmal is ezt akarhatja elérni a város vezetősége” – mondta.

A rendszeres testmozgás önmagában azonban nem elég: az egészséges életmód és táplálkozás is ugyanilyen fontos szerinte.

„Nem cigarettázom, nem iszom alkoholt. Minden nap ugyanabban az időben reggelizem, ebédelek és vacsorázom, lefekvés előtt legalább egy órával pedig már nem eszek. Nagyon sok gyümölcsöt és zöldséget fogyasztok, amik tele vannak vitaminnal. A rántott húst is csak nagyon ritkán eszem sült krumplival, inkább zöldségköretet szoktam hozzá választani” – tette hozzá.

Ernő bácsi úgy véli, a hosszú élet titka a mozgás: ezért is ösztönöz mindenkit arra, hogy ha csak napi pár percet is, de tornázzon, sétáljon, keressen egy sportágat, amit űzve jól érzi magát vagy járjon el konditerembe.

„A szüleim 83-85 évet éltek, de nem mozogtak rendszeresen. Én már 87 vagyok, minden nap sportolok és azt a csigolyaproblémát leszámítva az égvilágon semmilyen gondom nincs és korábban sem volt soha. Legyen fiatal, vagy idősebb, mozogjon valamit, és teljes lesz az élete” – zárta a beszélgetést Ernő bácsi.

Forrás és fotó: Dehir.hu

Kapcsolódó cikkek